RUN THE SALE: Kortingen vanaf -25 % op alle geselecteerde producten Nu kopen
Cooper Test: test je fysieke conditie in 12 minuten

Cooper Test: test je fysieke conditie in 12 minuten

30. 12. 2022 5 min. lezen

De Cooper-test is een beschikbare methode om uw fysieke conditie te testen. Hoe ver kun jij rennen in 12 minuten en is het überhaupt mogelijk om ervoor te trainen?

Dankzij de Cooper-test kom je erachter in welke fysieke conditie je verkeert. Je hebt er maar een paar basisdingen voor nodig: kwaliteit hardloopschoenen, 12 minuten van je tijd, en een rechte lijn om op te rennen.

Geschiedenis van de Cooper-test

Kenneth H. Cooper bedacht deze stresstest in 1968 en creëerde deze voor doeleinden van het Amerikaanse leger. Volgens hem is het een praktische manier om de fysieke fitheid van individuen te verifiëren - eenvoudig en uitdagend tegelijk. Het is voor iedereen toegankelijk en ontworpen om ervaren atleten en ook beginners te testen. Naast hardlopers wordt de test ook gebruikt door zwemmers, die hun eigen speciale resultatentabel hebben. Laten we eens kijken naar de lopende!

Trainen voor de Cooper-test - hoe ermee om te gaan?

Heb je besloten om Cooper te proberen? Als je hardloopt, ken je zeker je looptijden. Maar wees voorzichtig, vergis u niet. 12 minuten hardlopen en een gestaag tempo aanhouden is zowel fysiek als mentaal een uitdaging. Maar maak je geen zorgen! We hebben tips voor je die je kunnen helpen bij je voorbereiding en bij de toets zelf:

  • Neem intervaltraining op - Neem intervaltraining op in uw trainingsroutine. Dankzij hen heb je een overzicht van je tijden voor kortere trajecten. Het voorbeeld van de training: 2 km rustig hardlopen - 5x1 km interval - 2 km rustig hardlopen. Neem een pauze van 3 tot 5 minuten tussen elk interval en vergeet het lopende alfabet niet voor in het begin.
  • Rennen op een atletiekbaan - De beste plaats om de Cooper-test uit te voeren is op een atletiekovaal van 400 meter. Dit is een consistent vlak oppervlak met afgemeten secties en u zult niet in gevaar worden gebracht door rotsen, wortels of voetgangers op de weg of off-road.
  • Opwarmen voor de voorstelling - Het is niet goed om naar de baan te komen en meteen hard te rennen. Begin met het hardloopalfabet, een lichte run en geef jezelf de tijd om je gewrichten en spieren op te warmen.
  • Begin niet te snel - Een belangrijk punt, vooral voor beginners. Laat je niet meeslepen door de eerste meters, want 12 minuten is lang. Probeer een gestaag tempo aan te houden en geleidelijk aan te versnellen. Maar verpletter het de laatste twee minuten en laat alles op de baan!
  • Houd een snel en constant tempo aan - Gedurende de hele 12 minuten moet u het hoogste tempo ontwikkelen dat uw lichaam toestaat, MAAR TEGELIJKERTIJD moet het stabiel en zonder scheuren zijn, d.w.z. geen snelle sprints of langzame wandelingen. We herhalen - een rustige start is erg belangrijk.

Top4Running TIP: Hardloopschoenen zijn de basis van succes. Kies hoogwaardige raceschoenen voor Cooper, en als je op het circuit rent, ga dan voor hardloop spikes.

Tabel en resultaten van Coopers-test

Gedaan? Kom op adem, kijk naar de tafel en kijk hoe het met je gaat!

Coopers_test_runningDe bron van de foto: Wikipedia

Top4Running interessant venster: Weet jij wat het Cooper-testrecord is? Het wereldrecord op de 5 km stond op naam van Joshua Cheptegei uit Oeganda, die het parcours aflegde in 12:35.36. Hij liep dus ongeveer 4,7 km in 12 minuten.

Coopers-test en VO2Max - Hoe zijn ze gerelateerd?

Dankzij je afstand tijdens de Cooper-test kun je je VO2Max-waarde berekenen. Deze waarde geeft de maximale hoeveelheid zuurstof aan die wordt verbruikt tijdens fysieke activiteit. Het zegt veel over de conditie van je bloedsomloop. De formule is:

VO2max = (hardloopafstand – 504,9) / 44,73

U krijgt uw waarde, die u vervolgens kunt opzoeken in de VO2Max tabel. Neem de resultaten als indicatie, de Cooper-test is een prima methode, maar niet zo nauwkeurig als een stresstest in het laboratorium.

Voordelen van de Cooper-test

Allereerst is het een indicator van je fysieke toestand. Voeg deze test toe aan je hardlooproutine en test jezelf om de paar maanden. Schrijf de resultaten op, dankzij hen kun je perfect je voortgang meten. Je zult zien hoe het met je gaat en of je aan het verbeteren bent. Dankzij de tijd die je verzamelt, kun je een beeld maken van twee belangrijke hardloopaspecten:

  • Snelheid - Hoe verder je rent, hoe sneller je bent.
  • Uithoudingsvermogen - Observeer hoe u zich voelt tijdens het hardlopen. Is het moeilijk voor je om het tempo bij te houden? Stop je nog? Dan moet je werken aan uithoudingsvermogen.

Atletická_dráha_cooperův_test

Is de Cooper-test geschikt voor kinderen?

Deze twaalf minuten zijn niet erg populair bij kinderen op reguliere basisscholen. Kinderen worden beoordeeld op basis van prestaties en op tafels geplaatst, waardoor ze gestrest kunnen raken. En dit vormt een ongezonde relatie met hardlopen vanaf jonge leeftijd. In de eerste plaats moeten kinderen worden geleerd hoe ze op een goede en gezonde manier kunnen beginnen met hardlopen, met name:

  • Hoe goed te ademen
  • Op welk deel van de voet moet worden getrapt
  • Hoe het lichaam te coördineren tijdens het hardlopen

Alleen dan kan het tijd zijn voor een hardlooptest (klassiek 12 minuten of verkort 6), maar alleen als afleiding of vrijwillige activiteit. Het duurt een lange weg en hard werken om snel te rennen. En alleen als de persoon deze kant op wil. Het plezier van bewegen is waar kinderen in de eerste plaats naartoe moeten worden geleid.

De Coopertest is geschikt voor beginnende en gevorderde hardlopers. Bereid je voor op een lange en veeleisende 12 minuten, maar honderd procent de moeite waard. Succes met de test en snelle stappen!

Apparatuur voor de Cooper-test? Natuurlijk hebben we het!