Hardlopen tijdens de zwangerschap - Hoe om te gaan met hardlopen en welke regels te volgen?

Hardlopen tijdens de zwangerschap - Hoe om te gaan met hardlopen en welke regels te volgen?

10. 5. 2022 5 min. lezen

Zwangerschap hoeft niet te betekenen dat je moet stoppen met hardlopen. Lichamelijke activiteit is goed voor de gezondheid in de juiste hoeveelheid en in de juiste vorm. Hoe combineer je een positieve zwangerschapstest en hardloopschoenen?

Hoe kan hardlopen de zwangerschap beïnvloeden?

Zwangerschap is voor elke vrouw anders. Daarom is het niet gepast om advies te geven zoals "wat is het beste". Als je een enthousiaste hardloper bent, hoef je het hardlopen zeker niet op te geven. Aan de andere kant is het niet goed om tijdens de zwangerschap persoonlijke records te overtreffen of te gaan hardlopen als je lichaam dat niet gewend is. We zullen elk trimester in detail bespreken, maar deze twee basisfeiten zijn van toepassing op de hele zwangerschap:

  • Overleg alles met een gynaecoloog/dokter - Regelmatige onderzoeken en gezondheidsconsulten zijn essentieel tijdens de zwangerschap. Bespreek uw mogelijkheden voor lichaamsbeweging met uw arts. Welke vormen raadt de arts aan?
  • Luister naar je lichaam - Als je groen licht krijgt van de dokter, komt het gezond verstand om de hoek kijken. Het lichaam geeft keer op keer duidelijke signalen af. Luister ernaar en gebruik ze in uw voordeel. Als je de energie en het verlangen hebt om te bewegen, ga dan bewegen. Als je je moe voelt, rust dan uit. En het allerbelangrijkste: richt u niet op looptijden die u had vóór de zwangerschap of op andere cijfers. Hardlopen is een feest!

Hardlopen in het eerste trimester

Het eerste trimester staat bol van de medische onderzoeken. Het is ook het meest risicovolle deel van de zwangerschap en gaat vaak gepaard met onaangename misselijkheid, grote vermoeidheid of pijn in de borsten. In dit geval is het aangewezen om naar uw lichaam te luisteren. Als de veranderingen door de zwangerschap je niet beperken, kun je zonder problemen hardlopen. Probeer uw hartslag op 140 slagen per minuut te houden, forceer uzelf niet en zorg ervoor dat u voldoende water drinkt. Gun uzelf anders rust en doe de nodige energie op.

Top4Running TIP: Aan het begin van de zwangerschap beginnen de borsten van vrouwen groter te worden en dit kan ook invloed hebben op het gevoel tijdens het hardlopen. Krijg een hoge kwaliteit sportbeha met hoge ondersteuning dat geeft je comfort en vertrouwen.

adidas_dámské_běžecké_boty

Hardlopen in het tweede trimester

In het tweede trimester zouden misselijkheid en pijn idealiter verdwenen moeten zijn. Met de groeiende buik komen echter andere veranderingen - het zwaartepunt van het lichaam beweegt meer naar voren, wat in de eerste momenten ongebruikelijk voor u kan zijn. Wees voorzichtig tijdens het hardlopen en rust jezelf uit met deze hardloopcombinatie:

  • Hardloopschoenen met demping - Schoenen = de basis van gezond hardlopen. Tijdens de zwangerschap nog belangrijker apparatuur dan voorheen. Investeer in kwaliteitsvolle dameskleding hardloopschoenen die schokken absorberen en uw gewrichten beschermen.
  • Zwangerschapslegging - Dankzij de ruimte voor de groeiende buik is bewegen veel comfortabeler.
  • Ondersteunende zwangerschapsband - Het wordt gebruikt als ondersteuning voor een juiste houding, verlichting van de rug, minder druk op de spieren van de bekkenbodem of om de buikwand te versterken. U kunt het ook gebruiken voor wandelingen of vrijetijdskleding in het tweede of derde trimester.

Probeer voornamelijk op vlakke wegen te lopen en vervang de harde weg door een zachte ondergrond zoals een bos, weiland, onverharde weg of atletiekbaan. Het zachte oppervlak betekent minder belasting van je gewrichten en een zachtere manier voor je groeiende buik.

Hardlopen in het derde trimester

Voorzichtigheid eerst - dit loopt in het derde trimester. Als uw gezondheidstoestand en hoeveelheid energie het toelaten, loop dan in een heel rustig tempo en bij voorkeur met een partner, die u zal helpen in geval van complicaties. Zo niet, forceer jezelf dan nergens toe. Maar probeer in "comfortabele beweging" te blijven. Constant zitten of liggen is niet gezond. Als hardlopen niet goed voor je is, vervang het dan door natuurwandelingen, yoga, zwemmen of stretchen.

těhotenství_protahování

Gevaren van hardlopen tijdens de zwangerschap

In sommige gevallen kan hardlopen tijdens de zwangerschap ongewenst of zelfs gevaarlijk zijn voor de vrouw en het kind. Welke onaangename complicaties kunnen optreden?

  • Ademhalingsproblemen en onvermogen om de adem te kalmeren
  • Vaginale bloeding
  • Contractie
  • Gevoelens van duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Pijn op de borst
  • Spier- en gewrichtspijn

Als deze waarschuwingssignalen beginnen te verschijnen, stop dan en ga niet door met rennen. Bespreek deze complicaties onmiddellijk met de arts, die de volgende stappen zal voorstellen.

Halve marathon / Marathon tijdens de zwangerschap. Ja of nee?

Ben je van plan om tijdens je zwangerschap een halve marathon of een marathon te lopen? Is het gepast om het uit te voeren? In enkele individuele gevallen is dit mogelijk, maar volgens artsen wordt het als gevaarlijk beschouwd. Tijdens een intensieve prestatie, zoals een marathon of halve marathon, raakt het lichaam oververhit en treden er drukveranderingen in het lichaam op, wat problemen kan veroorzaken voor de baby. Voor uw gemoedsrust raden we u aan de race uit te stellen tot de volgende keer. Hardloopkleding ligt in de kast op je te wachten en na de bevalling presteer je veel beter dan tijdens de zwangerschap, zonder risico's. En ook je grootste fan - je baby - wacht op je bij de finish!

Wanneer beginnen met hardlopen na de bevalling?

Na de bevalling zal het even wennen zijn aan de nieuwe gewoonten en routines die bij het moederschap horen. Geef jezelf minimaal zes weken om te acclimatiseren en alle postpartumwonden te genezen. Begin langzaam, forceer jezelf niet en raadpleeg voor de zekerheid alles met een arts.

Zoals je kunt zien, is het niet nodig om hardloopschoenen op te geven tijdens de zwangerschap. Luister naar de instructies van de dokter en naar je lichaam en geniet van elke kilometer die je lichaam rent of loopt. Het is raadzaam om actief te zijn, vanuit fysiek, mentaal en ook vanuit gezondheidsoogpunt.

Zwangerschapskilometers? Rust jezelf uit met Top4Running!