RUN THE SALE: Kortingen vanaf -25 % op alle geselecteerde producten -- days --:--:-- Nu kopen
Hoe functionele kleding wassen en onderhouden?

Hoe functionele kleding wassen en onderhouden?

3. 2. 2023 5 min. lezen

Hoe was en onderhoud ik functionele kleding zodat ze functioneel blijven en een lange levensduur hebben? Lees onze Top4Running-tips!

Je maakt je run af, trekt je bezwete kleren uit, gooit ze in de wasmachine en zet het eerste programma aan dat je ziet. Eenvoudig en duidelijk! Of niet? Dit geldt niet voor functionele kleding. Het bevat fijne vezels, membranen en moderne technologieën, die bij verkeerd wassen worden vernietigd en de kleding verliest zijn functionaliteit, wat je absoluut niet wilt. Lees hoe u uw functionele kleding op de juiste manier verzorgt!

Functionele kledingmaterialen

 • Synthetische materialen - polyester, polyamide, polypropyleen
 • Natuurlijke materialen - merinowol, bamboevezels.

Synthetische materialen zijn de goedkopere optie, maar ze verwarmen je niet zo veel in de winter en stinken meer na een activiteit (meer geschikt voor warme dagen). Natuurlijke materialen zijn duurder, maar ze houden warmte vast bij koud weer en kunnen zweetgeuren absorberen (meer geschikt voor koude dagen).

Heren kleding Dames kleding

Jak_prát_funkční_prádlo

10 regels die u moet volgen bij het wassen van functionele kleding:

 • Volg altijd de instructies op het productlabel voor de juiste wastemperatuur. Echt altijd. Altijd!
 • Als je de mogelijkheid hebt, kies dan het programma "sportkleding" of "outdoor" op de wasmachine.
 • Zo niet, kies dan een kort programma, een programma voor wol of zachte kleding - altijd aangepast aan de temperatuur op het label.
 • Sorteer de was in gekleurd/wit.
 • Sluit alle ritsen om de vezels te beschermen en keer de kleding binnenstebuiten.
 • Maak eerst je vuile kleren nat - Obstakelraces zijn geweldig! Maar degenen die ooit de was achter hen hebben gedaan, zullen erkennen dat dit het laatste extra obstakel is. Voordat je de kleding in de wasmachine stopt, week je ze in lauw water met een beetje gel voor functionele kleding en laat je ze minimaal een uur weken.
 • Was functionele kleding niet vaak, ze verliezen hun functionaliteit - was T-shirts, hardloopjassen, en broek gewoon met de hand na het sporten en laat ze drogen. Was altijd je ondergoed, het herbergt bacteriën en meer zweet.
 • Gebruik geen bleekmiddel, wasverzachter of klassiek waspoeder. Deze producten vernietigen de vezels en de kleding verliest zijn functionele eigenschappen.
 • Droog de gewassen kleding niet in de droger, maar laat deze vrij drogen op kamertemperatuur of in een enigszins koude ruimte.
 • Strijk geen droge kleding.

Welke producten te gebruiken voor functionele kleding?

Voor wassen sportkleding, het is raadzaam om een speciale wasgel voor functionele kleding aan te schaffen, die zacht is voor membranen en materialen. Geschikte wasgels zijn bijvoorbeeld:

 • Atsko Sport Wash - Geschikt voor functionele kleding, wol en veren. Herstelt stoffen en membranen en draagt bij aan een langere levensduur. Verwijdert vlekken en ontgeurt kleding. Het is gemaakt op basis van plantaardige oorsprong en wast volledig af bij het afspoelen - het laat geen resten achter op het wasgoed en er is geen risico op huiduitslag op het lichaam.
 • Granders Performance Wash - Zeer zacht en effectief product, geschikt voor alle soorten functionele kleding en kleding met membranen.

PAS OP VOOR VERZACHTER - De functie van wasverzachter is om het wasgoed te verzachten en te parfumeren. In het geval van functionele kleding is het gebruik ervan onnodig, zelfs ongewenst. De wasverzachter wikkelt de vezels in de membranen, vernietigt ze en de kleding verliest zijn functionaliteit.

Jak_prát_funkční_oblečení

Merinowol - Wonder of nutteloos?

Extreem fijne wol genoemd naar een gedomesticeerd schaap genaamd Merino. De productie vindt voornamelijk plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. In de hardloopwereld is het erg populair en steeds meer mensen grijpen ernaar - niet alleen hardlopers, maar ook toeristen of wandelaars die in de winter de natuur of de bergen in gaan. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Het is dun, zacht en zeer aangenaam
 • Het houdt je lichaam warm, maar je krijgt geen stoom
 • Het absorbeert perfect geuren en zweet
 • Het is antibacterieel - het is niet nodig om het na elke activiteit te wassen
 • Het is gemaakt van natuurlijk materiaal #biofriendly

Merinowol is een grote vriend bij koud weer, dus we raden het met een gerust geweten aan! Sommigen worden misschien afgeschrikt door de hogere prijs, maar het is nog steeds de moeite waard om te investeren in een stuk merinowol. Het heeft een breed scala aan toepassingen (hardlopen, skiën, wandelen, wandelen en uitstapjes naar de bergen) en als je er goed voor zorgt, gaat het lang mee en zal je investering zeker terugverdiend zijn!

Hoe verzorg je merino?

 • Lees altijd de instructies op het productetiket.
 • Was het op het golfprogramma (30 tot 40 °C) en stel de snelheid in op het minimum (maximaal 800 omwentelingen per minuut).
 • Kies een product voor merino om alle voordelen te behouden, bijvoorbeeld producten met lanoline (met zachte olie op merinovezels). U kunt ook Atsko Sport Wash gebruiken, dat geschikt is voor zowel natuurlijke als kunstmatige materialen.
 • Als je hem met de hand wast, laat hem dan ongeveer een uur in lauwwarm water met schoonmaakmiddel staan. En wat belangrijk is - niet wringen! De schroefdraad kan beschadigd raken.
 • Laat de kleding na het wassen vrij drogen. Gebruik de droger niet en strijk niet.

Top4Running Tip: Alle andere functionele kleding van wol en natuurlijke materialen, was altijd als merino. Natuurlijke materialen vereisen altijd een "wol" wasprogramma en speciale wasmiddelen.

Er zijn veel soorten en technologieën functionele kleding. Maar elk functioneel kledingstuk bevat membranen. Waar zorgen ze voor? Membranen in functionele en sportkleding zorgen voor functionaliteit en comfort tijdens fysieke activiteit. Eigenlijk:

Ze laten zweet ontsnappen - je zult niet worden gestoomd.
Ze voorkomen dat vocht van buitenaf binnendringt - je wordt niet nat.

Laat je inspireren door functionele stukken en geniet van elke run: