Hoe begin je veilig en met plezier met een kinderwagen te rennen?

Hoe begin je veilig en met plezier met een kinderwagen te rennen?

30. 9. 2022 6 min. lezen

Ben je een hardloopliefhebber en tegelijkertijd een nieuwe moeder? Verzamel hardloopkilometers met een maatje in een kinderwagen! Hoe en wanneer te beginnen, waar moet je op letten en kun je afvallen?

Eindelijk! Terug op de baan en in het gezelschap van een maatje. Onthoud allereerst dat hardlopen met een kinderwagen een hele klus is! Natuurlijk is het zo, je duwt een paar extra kilo's voor je neus. Maar maak je geen zorgen, we hebben advies voor je om samen hardlopen leuk en vooral veilig te maken. Waar gaan we ons in het artikel op richten?

 • Hoe begin je met hardlopen met een kinderwagen?
 • Wanneer is een goed moment om te beginnen?
 • Hoe kies je een joggingwagen?
 • Juiste looptechniek?
 • Wat zal rugpijn verlichten?
 • Kun je afvallen door te joggen met een kinderwagen?

Hardlopen met een kinderwagen - Hoe te beginnen?

 • Stevig Wandelen - Probeer eerst stevig te lopen om te wennen aan de kinderwagen voor je. Dit is een groot verschil met klassiek hardlopen. Ga vervolgens geleidelijk over naar een rustig hardlooptempo.
 • Timing is de sleutel - Sommige baby's vallen graag in slaap tijdens het rennen, terwijl anderen naar buiten willen kijken en hun omgeving observeren. Houd rekening met de behoeften van het kind en pas de looptijd aan zijn stemming aan.
 • Laat een koptelefoon thuis: neem deze om veiligheidsredenen niet mee koptelefoon op runs met de kinderwagen. Je kunt maar beter luisteren naar wat er in de kinderwagen gebeurt.
 • Kies een kortere route - Probeer door het huis te bewegen voor het geval de kleine vriend protesteert of als er iets ingewikkelds wordt. Als de situatie het toelaat, kun je de route meerdere keren lopen!

Wanneer ga je voor het eerst hardlopen met de kinderwagen?

Als je niet kunt wachten om je aan te trekken hardloopschoenen en ga rennen, wacht even. Volgens artsen is de minimumleeftijd voor een kind minimaal 6 maanden. Na deze tijd heeft de baby al een betere houding, wat erg belangrijk is in verband met mogelijke schokken tijdens het hardlopen. Overleg voor de eerste keer voor de zekerheid alles met de kinderarts. Als je echt niet kunt wachten om in beweging te komen, begin dan langzaam in je eentje!

Motiveer jezelf met een nieuwe sportoutfit en rust jezelf uit bij Top4Running!

Hardloopkleding voor dames

Klassieke vs. joggingwagen

Voor hardlopen is een joggingwagen de beste optie. Hij is stabiel, licht, kan schokken opvangen, heeft grotere wielen met een patroon voor betere grip, heeft veiligheidsgespen en heeft ook een handrem direct op het handvat. Zo krijgt je baby voldoende comfort en veiligheid en kun jij genieten van kilometers hardlopen. Blije baby, blije mama! Driewielers zijn ook erg populair. Sommige kunnen zelfs aan de fiets worden bevestigd.

Een joggingwagen is nogal een grote investering. Denk aan een vriend van je die een kinderwagen verkoopt, of ga naar verschillende bazaars waar ze voor een betere prijs te vinden zijn. Het is echter een investering die zich terugbetaalt - u kunt de kinderwagen gebruiken voor sport en ook voor klassieke wandelingen. Hij is ook nog eens makkelijk op te vouwen, dus je kunt hem makkelijk hanteren!

Asics_běžecké_boty_běhání

Looptechniek bij hardlopen met een kinderwagen

Handbewegingen zijn erg belangrijk en nuttig tijdens klassiek hardlopen. Het helpt de stabiliteit en controle over elke stap te behouden en maakt hardlopen efficiënter. Bij het hardlopen met een kinderwagen verandert de looptechniek en kun je kiezen wat het beste bij je past - Je kunt de kinderwagen met één hand of met beide handen vasthouden.

 • Terwijl je de ene hand vasthoudt, help je jezelf met de andere, zoals bij klassiek hardlopen. We raden aan om uw handen af te wisselen om overbelasting van één kant te voorkomen. Bij deze methode is het belangrijk om snel te reageren op mogelijke veranderingen in het terrein en de kinderwagen altijd onder controle te hebben.
 • In het geval dat u de kinderwagen met beide handen vasthoudt, heeft u meer controle over de kinderwagen, maar kan rugpijn optreden door onderuitgezakt te zitten. Probeer niet op het handvat van de kinderwagen te leunen en rechtop te lopen.

Hoe rugpijn verlichten?

Je probeert rechtop te rennen, armen afwisselend, maar je rug doet nog steeds pijn. Hoe jezelf te helpen van pijn?

 • Ren zelfs zonder kinderwagen - Ren soms alleen zonder een kleine baby. Het ontlast je rug en spieren en herinnert je lichaam aan de klassieke hardlooptechniek. Zie het als uw tijd om u alleen op uzelf en uw lichaam te concentreren.
 • Stretch jezelf - Je kunt kiezen voor klassieke stretching, elementen uit yoga of oefeningen voor mobiliteit en flexibiliteit. Alles wat je nodig hebt is een Oefenmat en 10 minuten van je tijd.
 • Inclusief krachttraining - Rugspieren ondersteunen de wervelkolom en wervels. Als je de mogelijkheid hebt, doe dan één keer per week aan krachttraining waarbij je je richt op de rugspieren. Als je net begint met krachttraining, neem dan de hulp van een trainer die je de juiste techniek leert en de individuele oefeningen uitlegt.

Ga bij aanhoudende pijn naar een deskundige - een fysiotherapeut, die de stijve spieren ontspant en je advies geeft over de juiste beweging.

TIP: Ken je kinderwagen? Een combinatie van hardlopen en sporten met een kinderwagen in de frisse lucht en in een groepje andere mama's. Zoek een groep bij u in de buurt, zet uw hardloopkleding, en ga bewegen!

Protahování_jóga_flexibilita_trénink

Hardlopen met een kinderwagen en afvallen

Kun je postpartum kilo's kwijtraken door te rennen met een kinderwagen?

Het antwoord is JA, MAAR...

Door te hardlopen, verhoogt u uw calorieverbruik en als het hoger is dan uw calorie-inname, zult u afvallen. Het energieverbruik is echter niet alleen lopend, het omvat veel meer:

 • Basaal metabolisme - Energie die nodig is voor elementaire fysiologische functies (functie van de hersenen, organen of regelmatige menstruatiecyclus).
 • Ruststofwisseling - De energie die u verbruikt terwijl u zit, ligt of slaapt.
 • Arbeidsmetabolisme - De energie die u besteedt tijdens fysieke activiteiten - wandelen, hardlopen, sporten en andere activiteiten.

Zoals u kunt zien, is niet alleen sportactiviteit een calorieverbruik. Daarnaast wordt borstvoeding ook meegenomen in het energieverbruik. Het is erg energie-intensief en dankzij de borstvoeding gaan de kilo's er na de bevalling vanzelf af. Dus JA, hardlopen is een hulpmiddel dat je calorieverbruik verhoogt en je kan helpen gewicht te verliezen. Maar je hoeft je er niet alleen op te concentreren, energieverbruik is bijvoorbeeld wandelen met een kinderwagen of huishoudelijk werk. Ja, schoonmaken is het nieuwe cardio!

Rust jezelf uit met hardloopbestsellers bij Top4Running!